sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Sotiminen ei ratkaise ongelmia

Sotia on lähes aina jossain puolella maapalloa. Sota saa ihmiset tekemään hirveyksiä. Moraali vain jostain syystä katoaa johonkin. Voiko kaikki sodan aikana tehdyt teot laittaa sodan piikkiin? Katuvatko ihmiset sodan aikana tekemiä tekojaan? Ihmiset tappavat toisiaan ja kääntyvät toisiaan vastaan. Minkään pysyvyyteen ei voi sodan aikana luottaa: läheisiä saattaa kuolla, kaikesta on pulaa ja olosuhteet ovat huonot. Kukaan ei tiedä, milloin sota loppuu.
Miksi ihmiset alkavat sotimaan? Esimerkiksi eriävät mielipiteet, vallanhimo tai rasismi saattavat johtaa sotaan. Rotusortoa on ollut kautta aikojen. Ihmisiä on vainottu uskonnon, ihonvärin, poliittisen kannan, vammaisuuden ja seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Mielestäni kenelläkään ei ole oikeuttaa sortaa tai varsinkaan tappaa ketään minkään syyn vuoksi. Sota ei edes vie asioita parempaan suuntaan, vaan pilaa monien ihmisten elämän aiheuttaen epäinhimillistä kärsimystä. 
Sota jättää jälkensä myös tulevaisuuteen. Sodasta selvinneiden on varmasti vaikeaa toipua kaikesta kokemastaan. Lapin sodan aikana oli hyväksyttävää raiskata naisia, josta oivana esimerkkinä on kirjan operaatio Navetta. Miten nuo naiset koskaan toipuivat kokemastaan? Olisi vaikea kuvitella itseä asemaan, jossa naisia esineellistetään ja tasa-arvosta ei ole tietoakaan. Valitettavasti ilmiö on vieläkin olemassa jossakin päin maapalloa. 
Aikojen saatossa jotkut rohkeat naiset ovat onneksi uskaltaneet avata suunsa naisten oikeuksien puolesta ja olen kaikista heistä todella ylpeä. He ovat auttaneet rakentamaan maailmasta tasa-arvoisempaa, ja siten parempaa paikkaa elää.

-Jonna

1 kommentti:

  1. Hienoa pohdintaa. On kumma, miten ihmiset edelleen sotivat eri puolilla maailmaa, vaikka kaikki lienevät yhtä mieltä siitä, että sota on kammottava asia ja että sodassa kärsivät kaikki...

    VastaaPoista