sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Kaikki loppuu aikanaan

Olin saanut kirjan luettua jo viime viikolla mutta en viitsinyt vielä kommentoida loppua, kun teillä muilla oli vielä kirja kesken. Mutta nyt on kaikilla kirja luettu niin en pilaa keltään loppua.
    Olin omalla tavalla helpottunut, kun kirja loppui mutta siitä jäi omanlainen kaipuu. Kirjan alkuvaiheilla sen lukeminen oli ollut enemmän suoritus, koska kirja oli pakko lukea. Mutta loppuvaiheilla siitä tuli mielenkiintoinen ja vähemmän ällöttävä. Myös hahmojen käytöstä alkaa ymmärtää paremmin. 
   Kirjan lopussa kävi niin kuin arvelinkin. Aluksi loppu vaikutti onnelliselta. Pari sai toisensa. Sitten tuli loppuselvittelyt, jossa mainittiin kaikkien henkilöiden kohtalo. Päähekilöillä se ei ollut onnellinen.
    Kuitenkin tuntui hyvältä kuulla muiden henkilöiden saavan onnellisen loppuelämän. Sodan kauhut varmasti jättää jälkensä jokaiseen mutta siitä toipuu. Sodan aikana tapahtunut epätasa-arvoisuus alkaa korjaantua mutta silti joillekin sotavangeille ja varsinkin juutalaisille kävi huonosti. 
    Kirjan lukeminen herätti paljon uusia ajatuksia siitä millaista on ollut tavallisten ihmisten elämä sodan aikaan. Historiassa on käyty aina vain sodan tärkeät käännekohdat. Vaikka kirja alussa vaikuttikin vähän ehkä pettymykseltä, oli kiva lukea välillä vähän erilaista kirjaa kuin yleensä. Loppua kohden kirja parani ja voisin suositella kirjaa muillekin luettavaksi.

- Oona

3 kommenttia:

  1. Kirjan loppuselvittelyt tuottivat myös minulle pettymyksen. Hyvänä puolena löysin kuitenkin sen, että päähenkilöiden yhteinen lapsi adoptoitiin Hetalle ja Jounille, sillä Heta vaikutti kirjassa kiltiltä ihmiseltä. Myöskin Masha adoptoitiin heille, mikä oli mukava yllätys.

    VastaaPoista
  2. On hauskaa lukea, miten kirjan edetessä ajatusprosessi on edennyt. Monestihan kirjaa lukiessa käy juuri niin, että alku on vähän tylsä, mutta jossain kohdassa kirja sitten imaisee mukaansa... Minulla on tapana, että jos ensimmäiset 100 sivua eivät koukuta, jätän kirjan kesken...

    VastaaPoista
  3. En itsekään pitänyt lopusta, vaikka tiesinkin jo heti kirjan alusta saakka, ettei lse voinut olla onnellinen päähenkilöille. Oli kuitenkin mukava saada tietää, että Jouni ja Heta olivat onnellisia saatuaan lopulta toisensa.

    VastaaPoista