sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Kuinka hyvin asiat oikeasti ovatkaan?

Kirjaa lukiessa olen saanut oivalluksen: asiat ovat tällä hetkellä Suomessa oikeasti hyvin. Kun vertaan nykyistä Suomea Lapin sodan aikaiseen Suomeen, minulle tulee kiitollinen olo. Ihmiset (minä mukaan lukien) miettivät usein kuinka asiat ovat huonosti. Usein ei myöskään osata nähdä asioiden positiivisia puolia. Lapin sodan aikana kirjan päähenkilö Fräulein Schwester synnytti lapsen yksin, kylmässä kuolleen miehen mökissä keskellä sotaa ja talvea. Sodan aikana sai varoa jokaista askeltaan vihollisilta sekä sanomisiaan. Niinsanotut väärinajattelijat tapettiin. Ihmiset kärsivät kylmyydestä, ikävästä ja nälästä. Silti elämä jatkui, eikä kenellekkään ainakaan kirjassa tullut mieleenkään valittaa kurjista olosuhteista.
Nykypäivänä Suomessa on hyvät terveydenhoitopalvelut, ja synnytys tapahtuu usein sairaalassa terveyden ammattilaisten avustamana. Sairaanhoitoon käytettävät ovat hygieenisia, toisin kuin sodan aikana: sodassa moni kuoli epähygieenisista välineistä tuleviin infektioihin. Suomessa on myöskin sananvapaus, josta puhuimme hiljattain myös äidinkielen tunnilla. Sananvapaus mahdollistaa tuomaan julki mielipiteitä ja ajatuksia. Ihminen voi kirjoittaa vaikkapa mielipidekirjoituksen lehteen tai julkaista esimerkiksi nettiadressin jonkin asian puolesta.

Täällä Suomessa suurimmilla osalla ihmisistä on katto pään päällä, perhe ja ystäviä, mahdollisuus koulutukseen ja työpaikkaan, tarpeeksi ruokaa ja juomaa sekä lämpöä talven varalle. Negatiivisuuden sijasta voisimme arvostaa noita kaikkia hienoja asioita. Sillä asiat ovat tällä hetkellä Suomessa oikein hyvin.

-Jonna

2 kommenttia:

  1. Erittäin hyvin sanottu. Meidän pitäisi oppia arvostamaan omaa elämäämme ja maatamme - valitamme niin kovin pienistä asioista...

    VastaaPoista
  2. Tässä rupesi itsekin miettimään, että valitan joka päivä monista arvokkaista asioista vain koska siitä on tullut tapa. Pitäisi varmaan ruveta arvostamaan julkista liikennettä, hammaslääkäreitä ja kouluruokaa, koska kaikissa maissa ei niihin ole mahdollisuutta.

    VastaaPoista