maanantai 14. syyskuuta 2015

Kätilö - osa 6:Rakkaudesta


Kirjan tärkein teema on rakkaus., joka tuodaan esille monesta eri näkökulmasta.
    Vaikka Villisilmän ja Johanneksen rakkaus meneekin välillä jopa sairaisiin äärimmäisyyksiin, on se myös omalla tavallaan kertomus ”normaalista” parisuhteesta ja sen ongelmista. On riitoja, toinen pettää toista ja luottamus on muutenkin koetuksella, mutta silti molemmat haluavat ratkoa ristiriidat, sillä kumpikaan ei halua elää ilman toista. Heidän rakkautensa on myös kunnianosoitus suvaitsevaisuudelle, jota ei paljon sota-aikana tunnettu. Kumpikaan ei välitä toisen pienistä vioista, Villisilmä Johanneksen mielisairaudesta tai Johannes Villisilmän ”vikasilmästä”, vaan he haluavat uskoa toisesta vain hyvää ja rakastaa tätä koko sydämellään. Tällaista asennetta tarvitaan kaikkina aikoina kaikkialla.
    Sodan aikana on varmasti ollut vaikea rakastaa, sillä suuri kiintymys tarkoitti suurta surua, jos toisen menetti. Kuinka moni onkaan jäänyt odottamaan miestään, veljeään tai isäänsä, kun tämä ei ole palannutkaan rintamalta kotiin sodan loputtua. 
    Rakkaus saa meidät tekemän asioita, joita emme välttämättä haluaisi. Villisilmäkin joutui lähettämään Mashan Navettaan, mutta rakkauden osoituksena huumasi tytön, jotta tämä ei tiedostaisi paikan kauhuja. Myös Lispetin sikiöiden tappaminen oli omanlaisensa rakkauden osoitus, vaikkakin täysin tuomittava. Villisilmä tekee sen rakkaudesta itseään, Johannesta, Lispettiä ja Aunea kohtaan. Elokuvissakin näkee joskus kohtauksia, joissa toinen joutuu tappamaan toisen, koska rakastaa tätä niin paljon. Itse en kuitenkaan ikinä pystyisi siihen, vaikka joskus niin absurdiin tilanteeseen joutuisinkin. Toivottavasti kukaan ei joudu. Vaikka onhan esim. sukulaisten päätös irrottaa pitkään sairas tiedoton sukulaisensa letkuista eräänlainen tilanne, jossa rakkaus saa ihmisen päästämään irti.
    Rakkaus saa meidät taistelemaan ja tappamaan. Rakkaus saa meidät sopimaan ja luomaan uutta elämää. Rakkaus on jotain, mitä ilman ei voi elää. Rakkaus on tunne, jonka kaikki tietävät, mutta kuitenkaan kukaan ei tiedä, mitä se toiselle merkitsee. Rakkauden kuvailuun ei ole tarpeeksi sanoja tai eleitä. Rakkaus on jotain, mitä kunnioitan suuresti. Rakkaus on.

Nyt kun olen vihdoin saanut kirjan luettua, olen yhtä suurta lukukokemusta rikkaampi. Pidin kirjasta paljon. Se käsittelee tärkeitä teemoja ja saa ajattelemaan. Oletin, että kirjan kuvaus sodasta olisi ollut jotenkin ahdistavaa, mikä on pääsyy sille, että yleisesti vältän rankoista aiheista tehtyjä realistisia teoksia, mutta kirjan tarina olikin kaikessa raakuudessaan myös todella kaunis. Suosittelen ihmeessä muitakin lukemaan Kätilön ja aion myös käydä katsomassa elokuvan.

Helmi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti