sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Kätilö - osa 5: Suomesta ja itsenäisyydestä


On hassua, että Suomen ja Saksan aseveljeys tuomittiin jatkosodassa. Suomea pidettiin liittoutuneiden vihollisena, koska sillä oli hyvät välit Hitlerin Saksaan. Mm. Iso-Britannia julisti Suomelle sodan, vaikkei maiden välillä harjoitettukaan virallisia sotatoimia. Liittoutuneet eivät estäneet Neuvostoliiton hyökkäystä Suomeen tai mitenkään osoittaneet julkista paheksuntaa sitä kohtaan. Koska Neuvostoliitto oli vallannut muunkin Itä-Euroopan niin miksei sitten Suomeakin. Ajatteliko kukaan kuitenkaan Suomen syitä suostua liittoon Saksan kanssa. Kyseessä oli halu turvata itsenäisyys, jota oli uhattu viimeksi vain vähän aikaa sitten talvisodassa. Suomelle itsenäisyys oli nuori ja tärkeä asia, jota haluttiin puolustaa kynsin ja hampain. Ehkä juuri siitä syntyi ”talvisodan henkikin”.
Miltä suomalaisista on mahtanut tuntua, kun saksalaiset saapuivat maahan. Heistä oli sotilaallista apua, mutta he toivat mukanaan rotuoppinsa, jonka mukaan suomalaiset olivat alempaa rotua ja vankileirinsä, jonne vietiin varmasti monia, jotka omasta mielestään olivat täysin suomalaisia eivätkä tehneet mitään väärää. Tai millaista oli, kun Lapin sota syttyi ja siteet saksalaisten kanssa katkaistiin? Kuten kirjassakin ihmiset olivat tottuneet vierasmaalaisiin sotilaisiin ja kansojen välillä oli varmasti monenmoista vuorovaikutusta. Yllättäen kaikki tämä olikin tuomittavaa ja saksalaiset ajettava maasta.
Tai kuinka suomalaiset kokivat sen, kun oma kansa ja kulttuuri olivat muiden suurvaltojen riepoteltavana ja vain osa suurta arvovaltapeliä. Ja ovatko asiat nykyäänkään mitenkään eri tolalla? Maailman suurvallat Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat kilpailevat keskenään ja pienemmät valtiot ovat vain jonkun puolella olevia pelinappuloita. Nykyajan Suomessakin pyritään pitämään hyvät välit naapurimaa Venäjään ja samaan aikaan tuetaan EU:n maalle asettamia pakotteita ja mietitään pitäisikö liittyä Natoon. Uudet sukupolvet eivät myöskään ole enää yhtä konkreettisesti kiinni itsenäisyyden hauraudessa, koska eivät ole kokenee sotaa. Eikä itsenäisyyskään ole Suomelle enää samanlaista kuin se oli toisen maailmansodan aikaan, sillä maapallo kutistuu yhä pienemmäksi globalisoitumisen myötä.

 Helmi



1 kommentti:

  1. Hyvää pohdintaa. Monia kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia... Aika näyttää, miten maailman ja meidän käy.

    VastaaPoista